אוכל לא זורקים אבל גם קליפות לא!
הרבה סוגים של שאריות מזון שאנחנו זורקים באופן אוטומטי עוד מהיום שבו למדנו לבשל, אך תתפלאו לגלות שכל "הפסולת" הזאת עדיין יכולה למלא תפקיד חשוב בחייכם. חלק מאותה הפסולת עודנו מתאים לאכילה, וניתן לקבל ממנה חומרים מזינים שחיוניים לגוף, רק צריך לדעת כיצד. בכתבה הבאה תגלו 9 שאריות מזון אותן תוכלו למחזר ולנצל עד תום במקום לזרוק.
1. קליפת תפוח אדמה – תרופה להזדקנות העור
המרכיב הסודי שהופך את קליפת תפוח האדמה מפסולת לאוצר, הינו הקטכול –מולקולה שנמצאת בתפוח האדמה, בעלת יכולת להבהיר את צבע עור הגוף. תוכלו להניח את צדה הפנימי של קליפת תפוח האדמה על העיניים, בדיוק כמו שמשתמשים במלפפונים, על מנת להעלים עיגולים שחורים מסביב לעיניים, או בכדי להבהיר ואף להעלים נמשים וכתמי גיל.
2. קליפת בננה - ממרקת מוצרי עור, מרפאת פצעים ומונעת מחלות
כ-40 מיליון טון של קליפות בננה נזרקים לפח מדי שנה לפי מחקר שנערך בשנת 2013. במקום לזרוק לפח, אפשר להשתמש בקליפת הבננה כדי להבריק מוצרי עור בעזרת שפשוף העור בצדה החיצוני של הקליפה וניגובו לאחר מכן, או כדי לרפא פצעים על ידי מריחת פנים הקליפה על הפצע, פעולה שתחדיר אל המקום הנגוע אשלגן שמתגאה ביכולות חיטוי העור. כמו כן, קליפת הבננה מכילה נוגדי חמצון כמו קרוטנואידים ופוליפנולים שעוזרים למנוע מחלות לב, סוכרת וסרטן.
כדי להשתמש בקליפת הבננה כמזון, מומלץ לשטוף אותה היטב, ולשלב אותה בפרישייק. אפשר גם להרתיח אותה למשך 10 דקות בסיר עם מים, ולהוסיף אותה למגוון תבשילים (מומלץ לשלב עם זרעי חרדל, צ'ילי ירוק וכרוב).
3. קליפת אבטיח – משפרת את חיי המין
קליפת האבטיח מכילה ערכים תזונתיים רבים, ולא רק שהיא מכילה ויטמין C ו-B6 שעוזרים לחזק את המערכת החיסונית, העצבים והעור, היא גם עשויה לשפר לכם את חיי המין. במחקר שנערך באוניברסיטת A&M שבטקסס, ארה"ב, גילו כי קליפת אבטיח מכילה ריכוז גבוה של תרכובת ציטרולין, שהגוף ממיר לחומצות אמינו אשר משפרות את זרימת הדם ומרגיעות את כלי הדם – אפילו שם למטה.
כדי להשתמש בקליפת האבטיח כמזון, שלבו אותה בתוך פרישייק, או הוסיפו אותה למנת ירקות מוקפצים. הקליפה תוסיף טעם מתוק למנה, ומרקם עדין שמזכיר את מרקמו של הקישוא.
- פרסומת -
4. לחם יבש – מעלים ריחות וכתמים
חוץ מלהכין איתם קרוטונים, תוכלו להניח כמה חתיכות קטנות של לחם יבש בתוך מטחנת קפה או תבלינים כדי להיפתר מריחות חזקים שנצמדו לכלי. אם יש לכם כתמים על הקירות או אם הילדים קשקשו עליהם בצבע על בסיס שעווה, תוכלו להסיר אותם בקלות עם הלחם הישן. העבירו מטלית יבשה על הקיר, ומיד לאחר מכן נגבו את הכתם עם הלחם היבש.
5. קליפות פירות הדר – מטהר אוויר, תוספת נפלאה ויעילה לדשן ומנקה כתמי זפת מסוליות נעליים
ריח ההדרים הנפלא עדיין מצוי בקליפה של הפירות המזינים, ותוכלו להשתמש בו לשלל דברים ברחבי הבית והגינה. תוכלו להניח את הקליפות על מדף בחדר השירותים למשל כדי לשמור על אוויר נעים לנשימה, או שתניחו אותן במחבת וטגנו עם מעט מים על אש נמוכה כדי למלא את כל הבית בריח ההדרים הנפלא. קליפות פירות ההדר יכולות לשמש גם כשדרוג מעולה לדשן שבגינה שלכם; חתכו את הקליפות לריבועים והניחו אותן על הדשן. זה ימנע את הריח הנורא שמופרש ממנו, והיכולות האנטי-בקטריאליות של פירות ההדר עשויות גם להאט את תהליך ההירקבות של הצמחים שלכם.
לסיום, אם טיילתם בים ודרכתם על זפת, קליפות פירות הדר יעילות במיוחד בהסרתו מסוליות נעליים. פשוט שפשפו עם החלק החיצוני והכתם ירד ללא כל מאמץ.
6. שמן זית פג תוקף – מסיר איפור, מבריק משטחים ושמן עיסוי
בקבוק השמן ששכחתם במזווה אמנם איבד את ריחו וטעמו, אך עדיין ניתן להשתמש בו בדרכים יצירתיות. תוכלו להעביר קצת משמן הזית המקולקל על שיני רוכסן שנתקע כדי לשחרר אותו, או להשתמש בו כמסיר איפור. דרך מתוחכמת עוד יותר להשתמש בשמן זית פג תוקף היא לעסות בו את כפות הרגליים של כלבכם, כדי למנוע ממנו כאבים מיותרים שעלולים לנבוע מסדיקת עור כף הרגל. תוכלו למרוח אותו גם על עלים של צמחים כדי שיראו בריאים יותר, או כמבריק נעליים. האפשרויות הן אינסופיות!
7. גזע עלי מנגולד – מחזק את המערכת החיסונית
עלי מנגולד הן תוספת נפלאה לסלט, אך במקום לזרוק את הגזע הפריך והמריר, תוכלו להשתמש בו לחיזוק המערכת החיסונית שלכם. מחקר גרמני הראה כי גזעי עלי המנגולד מלאים בנוגדי חמצון וגלוטמינים שמחזקים את המערכת החיסונית, ובחומצות אמינו שעוזרות לגוף להחלים מניתוחים ופציעות.
כדי להשתמש בגזע עלי המנגולד כמזון, חתכו את הגזעים וצלו אותם כ-20 דקות. תבלו אותם על פי הטעם עם לימון, שום, מלח ופלפל.
8. קליפות ביצים – מלבינות בדים, מרחיקות מזיקים, מחזקות עצמות ועוד
קליפות הביצים הן אולי הפריט בעל השימושים הרבים ביותר בכתבה הזו, ולכן מגיעה להן רשימה משל עצמן. לחצו כאן כדי לגלות 15 שימושים מפתיעים בקליפות ביצים.
9. קליפת בצל – מרפאת דלקות
כ-500,000 טון של קליפות בצל נזרקות לפח מידי שנה באירופה, בזמן שהן יכולות להועיל רבות לגופנו. קליפת הבצל עשירה בחומרים מזינים כמו קוורצטין, שהוא פיגמנט צמחי שעוזר למנוע חסימת עורקים, מוריד את רמות הסוכר בדם ומפחית דלקות.
למרות שהקליפה אינה אכילה, אפשר לבשל בצל במרק יחד עם הקליפה, ולסנן אותה לאחר שהמרק יהיה מוכן. הקליפה תוסיף טעם עשיר וצבע חזק למרק, בנוסף לחומרים התזונתיים שלא מצויים בשאר חלקי הבצל.
תגובות
הוסף רשומת תגובה